növényvédőszerek (peszticidek)
[vízminőség, monitoring]
pesticides
[water quality, monitoring]
Definíció:

A peszticidek, más néven növényvédőszerek alkalmazásának a célja a termények védelme a károsító élőlények távol tartásával vagy elpusztításával.

Mivel mérgezőek, környezeti kockázatuk nagy, és ebben fontos szerepe van a víznek, hiszen a légkörből kiszóródva vagy a talajból kimosódva előbb utóbb bejutnak a vízi környezetbe.

Csoportosításuk felhasználásuk, hatóanyaguk, kémiai viselkedésük, bonthatóságuk szerint lehetséges. Használat szerint megkülönböztethetők például a gyomirtók (herbicidek), gombaölők (fungicidek), rovarirtók (inszekticidek).

Kémiai összetétel szerint lehetnek klórozott szénhidrogének. Ilyenek azok a régebbi típusú hatóanyagok, melyek zsíroldékonyak, rosszul bomlanak és akkumulálódnak (DDT, aldrin, dieldrin, PCB-k, HBC, PCP, 2,4,5-T). Kevésbé akkumulálódók pl. a lindán (gamma-HCH), endoszulfán és az atrazin. Ezek többségének a használatát már betiltották. A szerves foszforsav-észter típusúak vízben jól oldódó, nem (vagy kevésbé) perzisztens, nem akkumulálódó szerek (triazin, 2,4-D).

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Clement Adrienne