itai-itai betegség
[vízminőség, monitoring]
itai-itai disease
[water quality, monitoring]
Definíció:

A Japán Toyoma Prefektúrában 1912 körül kezdődött kadmium mérgezés tüneteit jellemző japán szóismétlés (ez fáj-ez fáj) angol szóképéből származó betegség név. Súlyos fájdalmakkal, csont gyengüléssel, vese bántalmakkal és végül halállal járó betegség. Ehhez kapcsolódóan fedezték fel a kadmium súlyosan mérgező hatásait. Bányászati vállalatok bocsátották nagy mennyiségben a tengerbe és a befogadó tengeröböl halászai körében terjedt el először.

Régen a kadmium Európában is súlyos problémákat okozott, elsősorban a németországi bányavidékről származóan. A Rajna rehabilitációs programja keretében minimálisra csökkentették a Rajna kadmium terhelését és ebben a magyar VITUKI kutatóintézet (Jolánkai és társai, 1993) által végzett modell vizsgálatnak jelentős szerepe volt. A mellékelt ábra a modell számítások által azonosított fajlagos kadmium terhelést mutatja. A Ruhr vidék a legnagyobb szennyező, de a műtrágya kadmium tartalma is jelentős (Svájc völgyeiben). A másik ábra a modellezett Rajna hossz-szelvény.

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Jolánkai Géza

Ábrák

A Rajna diffúz kadmium szennyezés térképe
Forrás: Jolánkai G., Bíró I., Ajkay R. (1993): Analysis of the Balance of Point and Non-point Source Loading of Selected Chemicals in the Rhine River Basin. Special Issue of the Department for Surface Water Hydrology of the Water Resources research Centre VITUKI,
A Rajna kadmium modell hosszelvénye