vízkeménység
[vízminőség, monitoring]
hardness
[water quality, monitoring]
Definíció:

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók okozzák. A változó keménységet a hidrogén-karbonáttal egyenértékű kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége adja, mely forralással eltávolítható. Ilyenkor a vízben oldhatatlan karbonátok (CaCO3) kiválnak Az állandó keménységet a többi anionnal egyenértékű sók, pl. a kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.) mennyisége adja, melyek hő hatására sem válnak ki. A két keménység együttesen adja meg a víz összes keménységét. A víz keménységét rendszerint kalcium-karbonát (CaCO3) egyenérték formájában fejezik ki. A régebben használt német keménységi fok 10 mg kalcium-oxiddal (CaO) egyenértékű kalcium- vagy magnézium-ionnak felel meg, 1 liter vízben oldva.

A keménység a melegvíz tartályokban, vezetékekben kazánkőképződést okoz, mert a víz pH változásának hatására vagy a hőmérséklet emelkedés hatására kálcium-karbonát  válik ki a csövek, edények, stb. felületén.

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Clement Adrienne