eutrofizáció
[vízminőség, monitoring]
eutrophication
[water quality, monitoring]
Definíció:

A növényi tápanyagterhelés (ld. tápanyagterhelés) által kiváltott az állóvizek elöregedését jelentő természetes folyamat. Az „eutróf” szó általánosságban „tápanyagban gazdagot” jelent és sokszor azt a „disztrofikus” (tápanyagban szegény) ellentéteként alkalmazzák. Az ~ emberi hatásra nagyon felgyorsult a múlt század közepén, mert nagyon sok antropogén hatás megnövelte a növényi tápanyagok, elsősorban a foszfor és nitrogén formák vizekbe jutását. A főbb anrtropogén hatások: műtrágyázás, megnövelt erózió, nagyüzemi állattartás, mosószerek, élelmiszeripari szennyvíz, stb. Megnövekszik a vízi növények és az algák szaporodása.  Akkor válik igazán veszélyessé az ~ amikor vagy csak algák (alga sivatag) vagy csak egyfajta vízinövény borítja a vízfelületet. Ld. a mellékelt képeket.  Az ~ több okból teremt veszélyes helyzetet:  az oldott oxigén szint  erősen lecsökkenhet a többlet holt szervesanyag lebontása során. Némelyik alga toxint termel.  Elpusztul a halállomány. Elmarad a fürdőző. Elvész a biodiverzitás.

Forrás:
  • Jolánkai, 1999
  • Jörgensen 1988
Szerkesztő/szerző: Jolánkai Géza

Ábrák

Békalencsével borított haldokló holtág
Eutróf tó, Velencei tó 2002