ultraszűrés
[ipari vízgazdálkodás]
ultrafiltering
[industrial water management]
Definíció:

Az ultraszűrés, mint a fordított ozmózis, a ható erőtől és az olyan membrántól függ, amely valamely oldat egyes komponensei számára áteresztő, más komponenseire nézve azonban nem áteresztő. A különbség az, hogy míg a fordított ozmózis a kis molekulasúlyú anyagok szeparálására alkalmas, az ultraszűrés az olyan 10-6 - 10-2 mm mérettartományba eső makromolekuláris és kolloidális anyagokat (baktériumokat, vírusokat, keményítőket, gyantákat, proteineket, agyagásványokat, stb.) szeparálja, melyek molekulasúlya 3000-nél nagyobb. Az ilyen méretű anyagok esetében az ozmózis-nyomás viszonylag kicsi, így az üzemi nyomás kisebb, legfeljebb 10 bar, általában 2-7 bar. Az üzemi nyomás elsősorban az oldószert, ill. a finom oldatot szállítja a membránon át és a membránellenállás leküzdésére szolgál.

Ld. még: ultraszűrés [vízellátás]

Forrás:
  • Bulla, 1989
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós