[ipari vízgazdálkodás]
[industrial water management]
Az élelmiszeripari ágazatok jellemzője, hogy növényi és állati termékeket, anyagokat dolgoznak fel, így szennyvizeikre a magas szervesanyagtartalom a leginkább jellemző. A cukorgyártás úsztató- és mosóvizei főként lebegőanyagokat, agyagos szennyeződéseket, ezenkívül oldott szervesanyagokat (elsősorban szénhidrátokat) tartalmaznak. A présvizek (savanyúvizek) a kilúgozott répaszeletek víztelenítésekor keletkeznek és nagymértékben szennyezettek könnyen bomló, szénhidrátokat és fehérjéket tartalmazó szerves vegyületekkel. Tejfeldolgozó üzemekben a vízfelhasználás és így a keletkező szennyvíz a hűtővizek visszaforgatásának mértékétől függ. A szennyvíz legnagyobb szervesanyagterheléseit a savó jelenti. A konzervgyártás során a nyersanyagok úsztatásából, mosásából származó szennyvizek elsősorban sok lebegőanyagot: homokot, földet, héjat, rostanyagot tartalmaznak. A húsipar szennyvizeire a nagymennyiségű vér és egyéb állati fehérje, valamint a magas zsírtartalom jellemző.
- Bulla, 1986
- Magó, I.: Élelmiszeripari szennyvizek. MTI.Bp, 1962.