[ipari vízgazdálkodás]
[industrial water management]
A vegyipari üzemekből elfolyó szennyvizek vegyi összetétele, minőségi jellemzői a feldolgozásra kerülő nyersanyag minőségétől, a gyártmánytól, továbbá az alkalmazott gyártástechnológiától függnek. A vegyiműveknél még az azonos gyártási profilhoz tartozó üzemekből is nagyon különböző lehet az elfolyó szennyvíz minősége, az áttekintést pedig tovább nehezíti a vegyipar változatos gyártmányválasztéka, ami rendkívül különböző összetételű és mennyiségű szennyvízkibocsátást eredményez. A vegyiparból származó vizek szennyezései két fő csoportra oszthatók: szervetlen oldatok vagy szuszpenziók, és szerves kémiai anyagok. Tekintve, hogy a kőolajfeldolgozás a vegyipar része, itt kell megemlíteni az egyik legveszélyesebb vízszennyező anyagot, az olajat és az olajszármazékokat. Néhány köbméter olaj egy négyzetkilóméter vízfelületet képes- a gázcserét akadályozva- befedni.
- Bulla, 1986
- Lesenyei, G.: Olaj és zsírtartalmú szennyvizek tisztítása. MTI. Bp, 1966.