[vízminőség, monitoring]
[water quality, monitoring]
Az alga, más néven fitoplankton, kiemelt szerepet játszik a vízi ökoszisztéma állapotának alakulásban. Az alga elsődleges termelő, amely a szervetlen növényi tápanyagból élő szerves anyagot állít elő (ld ábra). Nagyon sok alga modellt vonultat fel a szakirodalom. Általánosan az alábbi formában írhatjuk fel egy teljesen elkevert állóvízre vonatkoztatva:
kép1
ahol
PP és PPin - a fitoplankton koncentrációja a tóvízben illetve a befolyó vízben [ML-3 ]
Qin, Qout - a tóba be- és onnan kifolyó vízhozamok [L3 T-1], r
G - a fitoplankton szaporodási sebesség tényezője [T-1]
K - a fitoplankton egy összevont belső „veszteségi” sebesség tényezője [T-1], amely magában foglalja a természetes elpusztulást (mortalitást) és a zooplankton „legelését”, azaz alga fogyasztását
V - a tó térfogata [L3], és
t - az idő [T]
A különböző modellezési megközelítések egymástól általában a G szaporodási sebesség tényező, a mortalitás és a zooplankton legelés leírásában különböznek.