extrakció
[ipari vízgazdálkodás]
extraction
[industrial water management]
Definíció:

Extraháláskor valamely szilárd, folyadék vagy gázfázis egyik összetevője egy folyadékba (ill. egy másik folyadékba) - az extraháló vizekbe - jut át (oldódással). Az extrakció alapfeltétele, hogy az extraháló víz az extrahálandó anyagot jobban oldja, mint a jelenlévő többi összetevőt. Az extrakció nem egyszerű, két komponensű (biner) oldás, amelynek a végeredménye egy homogén fázis (pl.: sós víz); az extrakció végén legalább két fázis van jelen:

- extraktum, amely az extrahált anyagot és az extraháló (oldó)szert tartalmazza, és 

- raffinát-fázis, amely az eredeti oldószer(esetünkben a tisztított víz) és az új oldószer(extrahálószer) elegye.

Valójában a gyakorlati esetekben tökéletes szétválasztás nincs, így három fázis van jelen; a harmadik: mindhárom komponensből van valami az extraktumban, és a raffinátban is.

Folyadékrendszerek elválasztására nem minden esetekben alkalmaznak extraktort, csak ha pl.: az oldat összetevői kevéssé illékonyak;ha az összetevők illékonysága közel áll egymáshoz, stb.

Forrás:
  • Bulla, 1989
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós