hűtővíz
[ipari vízgazdálkodás]
cooling water
[industrial water management]
Definíció:

A legtöbb vizet az ipar hűtésre használja: a villamosenergia iparban, vegyiparban, kohászatban stb. A hűtés történhet közvetett, vagy közvetlen rendszerrel. Közvetlen hűtésnél, különösen, ha élelmiszerről, élvezeti cikkekről van szó, vagy a hűtővízzel a dolgozók bármi módon érintkezhetnek, a víz fertőzetlenségét biztosítani kell. Az elhasznált víz -lehűtése és szükség szerinti tisztítása után- visszavezethető, vagy -akár melegen- más üzemrészben felhasználható. E csoportba tartoznak még a kazánsalak és a kemencéből kitolt koksz hűtésére szolgáló, valamint a salakgranulálók oltási vizei is. A víz egy része a felhasználás során elpárolog.

Forrás:
  • Bulla, 1986
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós