virtuális víz
[vízkészlet-gazdálkodás]
virtual water
[water resources management]
Definíció:

Termék előállításához, vagy szolgáltatáshoz szükséges vízmennyiség. Néhány példa a termékek előállításának vízszükségletére: 1kg marhahús 15m3, 1 kg gabona 1,5 m3, 1 kg szárnyas hús 6m3, egy csésze kávé 140 liter, egy átlagos autó 400 m3, egy A4-es lap 10 liter, egy pamut póló 2000 liter. Pontos értéke az alkalmazott technológiának is függvénye. Koncepcióját az 1990-es években  John Anthony Allan dolgozta ki (és elismerésül 2008-ban megkapta a Stockholm Water Prize-t, amit a víztudományok Nobel-díjaként is említenek). A virtuális víz szorosan kötődik a vízlábnyomhoz, ami fogyasztási szokásainktól függ. Az áruk mozgásával a virtuális víz kereskedelme is megvalósul.

 

Nincs forrásmegjelölés.
Szerkesztő/szerző: Gayer József