gyógyszermaradványok
[szennyvíztisztítás, szennyvíztechnológia]
drug residues
[wastewater treatment, technology]
Definíció:

Az elfogyasztott  gyógyszerekből, az emberi és állati szervezetből ürítve (széklet, vizelet) a természetbe kerülő gyógyszermolekulák.

A beszedett gyógyszerek bizonyos hányada változatlan formában ürül az emberi szervezetből, más részük átalakulva, ún. metabolit formájában.

A földrajzi eloszlásra jellemző, hogy a bővebb vízhozamú folyókban (pl. Duna) általában kisebb a gyógyszermaradványok koncentrációja, mint a kis vízhozamú, de sűrűn lakott területeken átfolyó vízfolyásokban (pl. Sajó, Séd).

Számos antibiotikum meglehetősen perzisztens, ráadásul konjugátumaik a természetben és a szennyvíztisztítókban visszaalakulhatnak anyavegyületté. A szennyvíztisztítók csak 60-90%-os hatásfokkal távolítják el ezeket. Ezeket az anyagokat általában kemoterápia során kórházakban alkalmazzák, ezért pontszerű szennyezésként kimutathatók a kórházak lefolyóiban.

Ezek általában nem specifikus alkilező ágensek, erősen rákkeltő, mutagén, és teratogén hatással, ami hangsúlyozottan indokolja az eltávolításukat a szennyvizekből.