szolár szennyvíziszap szárítás
[szennyvíztisztítás, szennyvíztechnológia]
solar drying of wastewater sludge
[wastewater treatment, technology]
Definíció:

A szennyvíztisztítás során másodlagos anyagként keletkező szennyvíziszap kezelési technológiájának egyik lehetséges víztelenítési, iszapszárítási eljárása. A szárítás célja az iszapok víztartalmának csökkentése. A szolár szárítók kizárólag a napenergia és a levegő párologtatási potenciálját hasznosítják. A nap ultraibolya sugárzásának hatására az üvegházban az iszap és a levegő felmelegszik, majd megindul a párolgás.  A vízgőzzel már nagymértékben telített levegőt az üvegházból intenzív levegőztetéssel – ventillátorok segítségével – távolítják el. A légcsere mellett fontos az iszap állandó levegőztetése, átkeverése (tolókeverővel), a felület frissítése miatt. A szolár iszapszárítási technológiával kizárólag stabil iszapot szabad szárítani.

Forrás:
  • L. Bennamoun (2012): Solar drying of wastewater sludge: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 16, 1061– 1073 p.
  • Kovács A., Kovács R., Pétsy Zs., Szűcs B., Zelei K.: A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészségügyi feltételrendszere, Tanulmány, EMLA Alapítvány a Környezeti Oktatás Támogatására, 2003
  • Radács Attila – Sulák Vince – Buzsáki Katalin – Nagy Erika: Szennyvíziszap szárítás napenergia felhasználásával
Szerkesztő/szerző: Melicz Zoltán