[vízminőség, monitoring]
[water quality, monitoring]
Növényi plankton, az eutrofizálódás egyik legfőbb mértékére jellemző algák tudományos neve. Mikro algáknak is nevezik a ~ t. A planktonok autotróf válfaja. Mértékük általában olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem is látható. Nagy tömegben azonban zöld színűvé változtatják vizeinket. Elsődleges termelőknek is nevezzük, mert a táplálék láncban elsőként állítanak elő szervetlen anyagból élő szervesanyagot. Megkülönböztetünk kék és zöldalgákat. Ezek közül hazánkban a kékalgák (vagy más néven cianobaktériumok) okozzák a legtöbb vízminőségi, azaz eutrofizálódási problémát. Ennek egyik oka az, hogy miután a levegőből is képesek nitrogént felvenni szaporodásukhoz, ezért csak a foszfor jelenléte illetve hiánya korlátozza szaporodásukat. Vízminőségi vizsgálatokban a ~ klorofill-a tartalmát mérik és annak alapján sorolják trofitási kategóriába a vizsgált vizet. A kategóriákat lásd a klorofill-a címszónál.