[vízminőség, monitoring]
[water quality, monitoring]
A növényi tápanyagterhelés (ld. tápanyagterhelés) által kiváltott az állóvizek elöregedését jelentő természetes folyamat. Az „eutróf” szó általánosságban „tápanyagban gazdagot” jelent és sokszor azt a „disztrofikus” (tápanyagban szegény) ellentéteként alkalmazzák. Az ~ emberi hatásra nagyon felgyorsult a múlt század közepén, mert nagyon sok antropogén hatás megnövelte a növényi tápanyagok, elsősorban a foszfor és nitrogén formák vizekbe jutását. A főbb anrtropogén hatások: műtrágyázás, megnövelt erózió, nagyüzemi állattartás, mosószerek, élelmiszeripari szennyvíz, stb. Megnövekszik a vízi növények és az algák szaporodása. Akkor válik igazán veszélyessé az ~ amikor vagy csak algák (alga sivatag) vagy csak egyfajta vízinövény borítja a vízfelületet. Ld. a mellékelt képeket. Az ~ több okból teremt veszélyes helyzetet: az oldott oxigén szint erősen lecsökkenhet a többlet holt szervesanyag lebontása során. Némelyik alga toxint termel. Elpusztul a halállomány. Elmarad a fürdőző. Elvész a biodiverzitás.
- Jolánkai, 1999
- Jörgensen 1988