hűtőtornyok és hűtőcellák
[ipari vízgazdálkodás]
cooling towers and cooling cells
[industrial water management]
Definíció:

A hűtővízzel elvont hőt a hűtőtornyok adják át a környezeti levegőnek. A hűtőtoronyban a víz lehűl és így újra visszavezethető a hűtendő berendezésbe.

A hűtőtornyokat különféle szerkezeti kialakításokkal készítik. Attól függően, hogy a levegő áramlását a torony statikus huzata vagy ventilátor biztosítja, a torony lehet: természetes huzatú (hűtőtorony), mesterséges huzatú (hűtőcella), vegyes huzatú (hűtőtorony).

A hűtőtoronyban elhelyezett hőcserélő betét szempontjából a torony lehet: nedves-, száraz-, vagy vegyes rendszerű. A hűtő- és hűtött közegek egymáshoz viszonyított áramlási irányát tekintve a torony lehet: ellen-, ill. keresztáramú.

Mesterséges szellőzés esetén a ventilátor által időegység alatt szállított levegő mennyisége gyakorlatilag állandó, ezért kis fordulatú, nagy átmérőjű axiálventilátorokat alkalmaznak.

Természetes szellőzésnél a szükséges huzatot magas toronyköpennyel lehet csak biztosítani, ezért a természetes huzatú hűtőtornyok alkalmazása csak nagy hűterhelések esetén gazdaságos.

Forrás:
  • Bulla, 1989
  • Bulla, M.: Ipari vízgazdálkodás Mérnöki Kézikönyv, 515.oldal, Bp, 1979.
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós

Ábrák

Hűtőtorony, ill. hűtőcella típusok
Forrás: Bulla, 1989