ipari vizes hűtés
[ipari vízgazdálkodás]
industrial water cooling
[industrial water management]
Definíció:

Az ipar hűtési feladatai, a hűtendő közegek szerint két fő csoportra oszthatók: termékek hűtése, szerkezeti elemek hűtése.

A hűtendő ipari termékek halmazállapotuk szerint lehetnek: gőzök és gázok, folyadékok, szilárd anyagok. A gőzök hűtésének célja elsősorban a cseppfolyós halmazállapot elérése. Pl.: a hőerőművek gőzturbináiból távozó fáradt gőz lecsapatása a kondenzátorban (hőcserélőben).

A gázok hűtésével leggyakrabban a vegyiparban találkozunk. A sokféle gáz hűtése a technológiai folyamatoknak közbenső vagy végső fázisaiban jelentkezik.

A gőzök és gázok vizes hűtése gyakran összekapcsolt azok mosásával. Ebben az esetben a hűtővíz gázt nyel el, és a gáz szennyező anyagait is magával viszi.

Folyadékok hűtése gyakori feladat a vegyipar csaknem minden ágában. Az oldajfeldolgozó ipar összes kondenzált olajszármazéka hűtésre szorul.

Szilárd termékek hűtése szintén több iparágban szükséges (a kohászat összes félkész-és készterméke, a vegyipar kokszhűtése, a gépipar megmunkált alkatrészei stb.)

Forrás:
  • Bulla, 1989
  • Bulla, M- Kelemen, L.: Ipari vízellátás, csatornázás, Kézirat. Tankönyvkiadó, Bp, 1989.
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós