ipar vízminőségi igényei
[ipari vízgazdálkodás]
needs of factory waterquality
[industrial water management]
Definíció:

Az ipar termelési folyamata során használt vizek az ún. "ipari vizek", melyek minősége a felhasználás céljától függően tág határok között változik. Az ipari víz elnevezés tehát nem vízminőséget jelöl, hanem a víz használatának célját határozza meg. Vannak pl.: olyan üzemek, amelyek bizonyos célokra ivóvízminőségú vizet használnak, ettől függetlenül ez a víz is ipari víz. 

A kazántápvizek és a technológiai finomvizek minőségi követelményei a legmagasabbak. Ezen minőségi igények a kazánok, turbinák és gőzfelhasználók műszaki paramétereitől függően változnak. A technológiai finomvizek igényelt minősége az erőművi kazánok igényeivel közel azonos, de egyes esetekben még annál is magasabb.

A hűtővizek az ipar összes vízigényének 80-95 %-t képviselik. Minőségi igényeik a hűtendő anyagok hőfokától, a hűtés módjától, a hűtőelemek és a hűtőrendszer kialakításától függenek.

A mosó-,áztató-,szállító-és egyéb technológiai vizekkel szemben támasztott követelmények a felhasználás céljától és módjától függően változnak.

Forrás:
  • Mérnöki Kézikönyv
  • Bulla, 1986
Szerkesztő/szerző: Bulla Miklós

Ábrák

A tápvíz és kazánvíz minőségi jellemzői
Forrás: Mérnöki Kézikönyv
Néhány iparágazat vízminőségi jellemzői
Forrás: Bulla, 1986